Oönskad lärarlegitimation?

På nätupplagan av Svenska dagbladets Brännpunkt publicerades häromdagen en debattartikel signerad Patricia Kimondo och förmedleningsföretaget Lärarförmedlarna. Utgångspunkten för artikeln är den här undersökningen gjord bland företagets ”lärarpanel”, bestående av 220 ”högt kvalificerade och behöriga lärare” enligt egen utsago.

Resultaten från undersökningen visar att endast 3 procent av de svarande lärarna (hur hög svarsfrekvens hade de förresten, det framgick aldrig?) anser att den kommande lärarlegitimationen kommer att höja yrkets status. Däremot anser hela 75 procent att lönen har den största betydelsen för yrkets status. Lärarförmedlarnas slutsats? Lärarlegitimationen är bara en kosmetisk åtgärd som saknar betydelse.

Jag slås av några saker när jag läser detta, låt mig lista dem:

  1. Hur kan en hyfsat respektabel tidning som Svenska dagbladet ens publicera sån här nonsens? Lektion 1 A i enkättillverkning är att inte manipulera frågor så att svaren blir missvisande. Låt mig ge ett exempel: ”Vad skulle göra dig lyckligast?” (A) Att få ha hälsan livet ut, (B) Bli ekonomiskt oberoende eller, (C) Resa till Thailand. Hur tolkar vi svarsfrekvensen (A) 75 %, (B) 20 % och (C) 5 %? Att svenskarna inte längre är intresserade av Thailand som resmål?
  2. När lärarna väl svarar lön före legitimationen så drar de ju den slutsatsen utifrån hur verkligheten ser ut. Både läkaryrket och sjuksköterskeyrket är exempelvis legitimationsyrken, så det tycks inte vara legitimationen som avgör statusfrågan till läkaryrkets favör. Undra vad det kan vara?
  3. Vilka är egentligen lärarförmedlarnas motiv? De hämtar exempel i artikeln från höglönebranchen reklam och pr, och den saknar både behörighetsregler och starka fack. Där konkurrerar individerna ”enbart med sin talang och kompetens”. Det kanske skulle vara en enklare vardag för Kimondo då, att slippa turordningsregler, ämnesbehörigheter och annat krafs som står ivägen för att få ut folk och få sin förmedlarersättning?
Annonser
Taggad , ,

One thought on “Oönskad lärarlegitimation?

  1. […] exempel hämtar vi från denna blogg där utredaren Pontus Bäckström går igenom hur enkäter bör utformas för att säga något sant […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: