Antal lärarexamina över tid

Den svenska högskolan har över tid byggts ut kraftigt, främst gällande volym men detta har såklart också fått betydelse för hur många lärosäten som finns. Utbyggnationen debatteras fortfarande mellan de som vill bygga vidare och de som önskar strama åt.

Olika organisationer har såklart olika syften med detta. Socialdemokraterna vill(e) att minst 50% av varje årskull ska gå vidare till högre studier innan de fyllt 25, LO har tidigare motsatt sig idén och likaså andra politiska partier. Läkarförbundet motsätter sig fortsatt en utbyggnad av läkarutbildningen och har gjort det framgångsrikt över lång tid, så till den grad att det kan anses råda läkarbrist.

I lärarsammanhang är det allmänt känt att utbildningen i vissa delar är kraftigt överdimensionerad – exempelvis gällande lärare i samhällskunskap och historia mot högstadium och gymnasium – samtidigt som andra är underdimensionerade som en följd av alldeles för få sökande, som till lärare i naturvetenskapliga ämnen. Den volymmässigt stora lärarutbildningen har tillsammans med ett svalt intresse för läraryrket inneburit att vi under något år befunnit oss i en situation där det nästan gått en sökande per plats. Detta är synd för en utbildning och ett yrke som läraryrket då det innebär att det inte sker någon selektion till vissa utbildningsplatser (det sker ju fortsatt till vissa populära inriktningar på populära lärosäten).

Men hur ser detta ut över tid? Fanns det lika många individer förr som var intresserade av lärarutbildningen men färre platser för dessa att söka? Var det det som gjorde att söktrycket var högre förr?

Diagrammet nedan visar antalet avlagda lärarexamina per år över tid och det illustrerar på ett tydligt sätt att lärarutbildningen alltid varit en stor utbildning och att det större intresset historiskt också de facto innebar att fler individer var intresserade av utbildningen och yrket genom att det då gick fler sökande på fler platser än under 2000-talet (diagrammet baseras på data från SCB och återfinns i Lärarnas Riksförbunds rapport ”Allt annat än lärare”):

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: