Att tjäna en slant på den kommunala skolans brister

Ett av de vanligaste områdena som Skolinspektionen kritiserar när de granskar kommuner som skolhuvudmän är att de brister i sin uppföljning och utvärdering av verksamheten. Detta blir särskilt problematiskt i en av staten målstyrd verksamhet:

Utan ett systematiskt kvalitetsarbete saknar skolorna underlag för att sätta in och utvärdera åtgärder för att förbättra sina arbetssätt och skapa förutsättningar för eleverna att nå de nationella målen

Att kommunerna är dåliga på att följa upp och utvärdera sin verksamhet är det vissa som har insett att de nu skulle kunna tjäna en slant på. Företaget Ensolution AB erbjuder exempelvis numer en ny utvärderingstjänst för kommuner där de använder sitt nylanserade mått KPE (”Kostnad per elev och betyg”). Måttet verkar synnerligen effektivt och det är märkligt att inte fler kommuner nappat på det. Företaget själva beskriver sina tjänster på följande sätt:

Ensolutions erbjudande är en modell för kostnad per elev och betyg. Modellen mäter produktivitet, kostnader och betyg för grundskolan baserat på individen. Vi skapar en individrelaterad kalkyl relaterat till betyg samt analyserar resultaten och ger förslag på förändringar i verksamheten.

[…]

Kostnad per elev och betyg besvarar frågeställningar som t.ex. Hur mycket tid med eleverna har lärarna? Visar sig andelen elevtid i betygsnivåerna? …och hur kan vi öka den? På vilka aktiviteter lägger de olika befattningarna ner tid på? Vad består t.ex. förtroendearbetstiden av? Vad är kostnaden per elev? (hur mycket satsar vi på de elever som har specifika behov?).

Dessutom kan den erbjudna KPE-analysen besvara den mycket centrala och angelägna frågan:

Vilka resultat skapar de satsningar som vi gör; kostnad per betyg/omdöme? Lönar det sig t.ex. att investera i behörig kompetens?

Say no more.

Annonser
Taggad , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: