Svajjigt tyckande om betyg i skolan

Den före detta lärarutbildaren och tillika skoldebattören Per Acke Orstadius skrev för några dagar sedan en debattartikel på Skolvärlden.se under rubriken ”Ju tidigare betyg desto större skada”. De centrala påståenden som han vill underbygga i artikeln är att (i) eleverna inte lär sig bättre med graderade betyg, (ii) att eleverna mår sämre av betygshetsen och (iii) att det överlag är sämre för samhället i stort att man har graderade betyg i skolsystemet.

Det lustiga med artikeln är att Orstadius inte kan påvisa några som helst belägg för att det skulle vara på vare sig det ena eller andra sättet. Det näst intill enda i faktaväg som refereras i artikeln är en obestämd referering till Socialstyrelsen att:

”Elever med låga betyg löper tio gånger så stor risk att bli kriminella och tre gånger så stor risk att begå självmord enligt Socialstyrelsen. Eleverna mår inte bättre för att de får graderade betyg. Det är tvärtom. Betygen gör att många elever mår dåligt. Detta gäller särskilt de skolsvaga eleverna.”

Man kan fråga sig vad Orstadius vill påvisa med detta, för det tycks otroligt att det skulle finnas ett så pass starkt kausalt samband mellan låga betyg och kriminalitet och självmordsbenägenhet? Snarare är det nog som så att det Socialstyrelsen beskriver är en samvariation mellan låga betyg och kriminalitet/självmordbenägenhet, ett samband som i huvudsak förklaras av andra faktorer såsom eget/föräldrars missbruk, uppväxtförhållanden, psykisk ohälsa mm.

Den normativa debatten om betygens vara eller icke vara lämnar jag därhän, till Orstadius och hans antagonister, men med noteringen att det också finns studier vars resultat antyder att betyg inte endast är pur ondska för i synnerhet svagpresterande elever, utan att de också kan ge positiva effekter. Ett sådant exempel är denna IFAU-studie som visar att tidiga betyg i grundskolan tycks ha en viss stödjande effekt för just svagpresterande elever.

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: