Löneskillnader mellan kön och grunder för lön

I förra veckan läste jag en artikel på pendeltåget som fångade mitt nyfikna intresse. Artikeln handlade om hur löneskillnaderna ökar mellan män och kvinnor i Stockholms län:

20121126-194418.jpgArtikeln avslutas med att konstatera att skillnaderna inte kan förklaras av utbildningslängd i och med att kvinnorna i Stockholms län har högre utbildningsnivå än männen.

Det tycks uppenbart att detta sätter fingret på ett reellt jämställdhetsproblem, men jag undrar om det är det jämställdhetsproblem som journalisten tänker sig? Istället för att endast vara ett fall av lönediskriminering så kan detta nog också vara ett fall av snedrekrytering till den högre utbildningen.

Det den som tog fram statistiken nämligen också borde ha kollat upp direkt i undersökningen var att, utöver att endast kontrollera för kvinnors respektive mäns utbildningslängd, även kontrollera för vilken utbildning respektive kön har läst. Tyvärr är det ju nämligen som så att en hel radda långa universitetsutbildningar inte leder till höga löner och tyvärr är också kvinnor – i många fall – starkt överrepresenterade på dessa utbildningar. Solklara exempel på detta är olika lärarutbildningar och inte minst olika sjuksköterskeutbildningar med tillästa specialistutbildningar som aldrig tycks löna sig för individen.

Den intresserade ska självfallet läsa Sacos återkommande livslönerapport som släpptes idag, i vilken det med all önskvärd tydlighet visas hur dåligt avlönade i synnerhet svenska gymnasielärare är.

Den som har gjort kontroller för vilka utbildningar som lästs får gärna meddela hur förklaringsvärdet påverkas.

Annonser
Taggad , , , , , , ,

2 thoughts on “Löneskillnader mellan kön och grunder för lön

  1. […] Pontus Bäckström har några intressanta reflektioner kring den svåra konsten att dra kausala slutsatser utifrån observationsdata (i det här fallet lönestatistik) på sin blogg: […]

  2. […] Pontus Bäckström har några intressanta reflektioner kring den svåra konsten att dra kausala slutsatser utifrån observationsdata: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: