Vad gör lärarna hela dagarna (och helgerna)?

Få kan ha missat att lärarnas arbetstid, arbetsbörda och arbetsinnehåll är en ständigt återkommande fråga. Frågan är kanske inte lika stor i den allmänna skolpolitiken som den är i partsinterna debatten om lärares arbetsvillkor. Lärarna vittnar dock återkommande om hur arbetsbördan blivit tyngre med tiden, i synnerhet genom att den administrativa bördan har ökat (se till exempel denna arbetsmiljöundersökning som visar att 90 % av de tillfrågade svarar att den administrativa bördan ökat de senaste fem åren, främst på bekostnad av egen utveckling).

I veckan släppte Skolverket en ny tidsstudie i vilken de följt 3 626 grundskollärare och kartlagt hur, när och med vad de arbetar under dygnet. Undersökningen är mycket intressant, både rent metodologiskt och resultatmässigt. Utöver att visa att lärarna i snitt arbetar 48 timmar i veckan, exklusive några timmar under helgen, så visar också undersökningen hur arbetsuppgifterna fördelar sig under dagens lopp:

lärares tidsanvändning

Annonser
Taggad , , ,

2 thoughts on “Vad gör lärarna hela dagarna (och helgerna)?

 1. LRradicals skriver:

  Hej Pontus!
  Två myter som florerat i den senaste debatten om skolan är:
  – kostnaden för utbildning i Sverige har ökat dramatiskt de senaste 20 åren!
  – Svenska lärare undervisar mindre än andra länder.
  I det första fallet har jag via SCB tagit reda på utbildningskostnadens del av total kommunal budget, vilket visar att det ligger på samma nivå. Visserligen större summa, men det är skattesumman också:)
  Det andra fallet misstänker jag också att det finns en bugg i. Exempelvis kan man läsa att i Finland undervisar högstadielärare max 24 lektioner(vtr eller h??), men de har ingen övrig reglerad tid(förutom några möten). Vad blir kontentan då, hur stor del av deras totala arbetstid ägnas åt undervisning? Tyska lärare ?
  Har sökt info, stött på ngt som heter Europeiska lärares arbetsvillkor från utbildningsdepartementet(2003) som referens i några publikationer, men den är borttagen från regeringen.se.

  Har du några data du skulle kunna delge mig? Det finns en mailadress på min profil:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: