Märkliga undersökningar, märklig journalistik och märklig spridning

Då och då plingar det till i mobilen och inboxen med Skolportens veckobrev. Ett helt ok nyhetsbrev som ofta kan innehålla intressanta nyheter som man ibland kan ha missat i nyhetsbruset. I veckobrevet från den 19/11 föll jag för en rubrik som var mycket intressant. En unik enkät visade nämligen att ”Varannan kommunal rektor och var tredje friskolerektor kan tänka sig att fimpa hemläxan”. Oj tänkte jag, det var intressant utifrån den (ofta mycket mediokra) läxdebatt som rullat ett tag.

Tyvärr visade det sig att det här inte ens var läsvärt, vilket jag främst anser är något som Skolporten borde fundera över (snarare än journalisten på UNT). De har nämligen en hel del förtroendekapital investerad i sin rapportering kring forskning, undersökningar mm, så de borde läsa de nyheter de ska sprida lite noggrannare innan de skrider till verket.

20131121-104423.jpg

Vad var då problemet med undersökningen? Som rubriken antyder så ska detta handla om en undersökning vars resultat rimligen bör kunna generaliseras till hela rektorskåren, rubriken gör ju sådana anspråk. När man sedan läser artikeln på UNT.se uppstår ett under av förvirring. Den ”unika” enkäten har haft 40 svarande rektorer, ingenstans nämns vilket bruttourval man har haft, vilket bortfall som funnits eller vilken målgrupp enkäten haft. Sannolikt är det väl som så att UNT har låtit enkäten gå ut till samtliga rektorer i Uppsala kommun, men det är en gissning, det framgår ingenstans. Om så, så kanske resultatet kan generaliseras till rektorerna i Uppsala, jag har tyvärr ingen uppgift om hur stor denna population är (och står och bloggar på en kaffepaus mitt i en konferens, så jag kan inte kolla upp det heller).

Om enkäten gått ut till rektorer över hela landet så tycks det snarare vara en ”bedrövlig” enkät än en ”unik” dito. Och även om vi håller oss kvar i Uppsala, hur många friskolerektorer till antalet är det egentligen som har svarat? Om vi gissar att 10 % av eleverna i Uppsala går i friskola, och att skolandelen är ungefär densamma, så innebär det att kanske fyra friskolerektorer besvarat enkäten. Det skulle innebära att ”en tredjedel” av friskolerektorerna motsvararas av EN svarande rektor.

Om denna gissning stämmer tycks det vara ett ganska magert underlag för de typ av anspråk som görs i rubriken.

Rättelse 2013-11-22

Skolportens redaktör John Miller har för mig påpekat att nyheten inte gick ut i Skolportens nyhetsbrev (som nämndes i det första blogginlägget), utan i deras veckobrev under rubriken ”Ledarskap”. Enligt Miller var det främsta syftet att delge veckobrevsläsarna några rektorers syn på läxdebatten, vilket såklart är lovvärt. Jag ber om ursäkt för misstaget och sammanblandningen, men skulle gärna se att en viktig aktör som Skolporten ser över hur nyheter beskrivs i de brev som går ut. Som inlägget beskriver var ingressen till denna nyhet (”Varannan kommunal rektor och var tredje friskolerektor kan tänka sig att fimpa hemläxan”) mycket missvisande. Jag kommer dock fortsätta läsa Skolportens nyhetsbrev för den som undrar.

Annonser
Taggad , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: